Maramuresul Istoric

Maramuresul Istoric

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Musai de aflat

p izei08-09-06_1116 
Nu ştiu câţi dintre moroşeni vor şti că Maramu’ ul lor să află tomna în irima (inima) Europei. Din punct de vedere geografic. Că la 17 km de ‘capitala’ Maramureşului istoric, Sighetu Marmaţiei, poţi să vezi şi azi o bornă aşezată acolo de societatea geografică austro-ungară, încă de la finele secolului al XIX-lea, bornă care marchează echidistanţa dintre coastele arctice ale Norvegiei in nord, litoralul Cretei în sud, coasta irlandeză în vest şi crestele munţilor Ural în est. Mai scurţi la vorbă, ei îţi vor spune că ţara lor îi acolo unde atârni harta României în cui.
    Nu ştiu pentru câţi dintre ei e important că zona montană reprezintă 43% din teritoriu. Ei ştiu ca li-s dragi munţii lor: Rodnei, Maramureşului, Gutâi şi Ţibleş, care le au dat lemnu pentru porţi, case, biserici şi le-au dat păşuni, pe care işi duc la păscut mioarele.
Ce, climă temperat-continentală?! Moroşenii o să-ţi zică să nu ţi uiţi clopu’ cînd meri la coasă, că-i tare cald, să nu te hărniceşti de Sântilie (Sfântul Ilie) în câmp, că te trăsneşte, şi iarna să ţi iei o şubă, că alminteri îţi ingheaţă cioantele.
Să nu le pomeneşti de reţea hidrografică. Ei ştiu una şi bună: că-s acasă pe Valea Izei, a Marei, a Cosăului, a Vişeului sau a Lăpuşului, iar zonele etnografice de care aparţin îs Ţări: Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului (sau Maramureşul istoric).
Cum ajungi la ei? De vrei să ajungi în Ţara Maramureşului, ţinutul unde s-au păstrat cel mai bine tradiţiile şi arta populară, poţi să porneşti din Baia Mare, reşedinţa judeţului. Cel mai scurt drum este şoseaua naţională DN18 peste Pasul Gutâi (Baia Mare-Baia Sprie-Pasul Gutâi-Mara – Valea Izei – Poienile Izei). Dacă vrei să admiri o panoramă a întregii Ţări a Maramureşului, Agentia Corporate Travel te pot duce pe traseul Baia Mare-Baia Sprie-Cavnic-Pasul Neteda-Budeşti-Barsana-Poienile Izei-Ieud-Moisei-Borsa, pentru a vizita si a cunoaste Maramuresul Istoric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu